Warning: Creating default object from empty value in /var/www/sjorup.net/public_html/liv/wp-content/plugins/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Kendt og kunstnerisk Sjørup-borger fylder 100 år | Sjørup

Kendt og kunstnerisk Sjørup-borger fylder 100 år

edit-hojris
Edith Rafn Højris flyttede med sin mor til Sjørup, da hun var tre år. Hun har hele livet været en ildsjæl og har taget del i Sjørups sociale og kulturelle liv. I dag fredag fylder hun 100 år.
Af Jens Ingolf Nørgaard, viborg@bergske.dk
Fredag den 13. november 2015, 09:40 
SJØRUP
Edith Rafn Højris, Kirsebærhaven, Sjørup Ældrecenter, Vestre Skivevej 122 A, Sjørup, fylder i dag fredag den 13. november, 100 år.

Edith Rafn Højris er født i Feldborg, men allerede da hun var tre år døde hendes far, og hendes mor flyttede til Sjørup. Bortset fra en kort periode i ungdomsårene, hvor hun var på Jebjerg Ungdomsskole og havde et par pladser dels hos bageren i Løgstrup, dels hos en dommerfuldmægtig i Viborg, har hun boet og levet hele sit liv i Sjørup.

Sammen med sin mand Åge Højris var hun igennem 30 år uddelerkone i Sjørup Brugsforening. Hun havde syv medarbejdere på kost, men havde også tid og overskud til at deltage i alskens kurser i forsamlingshuset, hvor der var porcelænsmaling, knipling og al slags håndarbejde. Senere passede hun igennem 20 år kiosken på plejehjemmet i Sjørup, hvor hendes egen mor på det tidspunkt boede.

Campinglivet har betydet meget for familien. Det første telt syede Edith selv af brugte saltsække, hvor der stod Lüneburg hen af siderne. Senere blev det til en velindrettet campingvogn. På campingturene tog hun skitser til senere malerier og kunstværker.

Efter tiden i brugsen rejste hun til mange destinationer rundt i Europa, hvor kunstrejser stod øverst på ønskelisten, blandt andet til Louvre i Paris. Den store interesse har været oliemaleri. På Sjørup Plejecenter hænger et af hendes værker fra Mindedalen i Kongenshus.

Edith Rafn Højris var også musikalsk interesseret og lærte allerede som barn at spille klaver. Ægteparret Højris deltog i mange musikalske arrangementer, eksempelvis med Prinsens Livregiments Musikkorps. Også mange musik og harmonikatræf i Sjørup og omegn er flittigt blevet besøgt. Hun har gennem årene skrevet et utal af digte og vers, en del af dem på fjandbomål.

100-års fødselaren har to børn, fire børnebørn og 11 oldebørn. Hun mistede sin mand i 1999.

Indtil for fem år siden boede hun i huset i Sjørup. De seneste tre år har hun boet på Kirsebærhaven.

Fødselsdagen fejres på dagen i dag på Sjørup Ældrecenter sammen med familien.

ăn dặm kiểu NhậtResponsive WordPress Themenhà cấp 4 nông thônthời trang trẻ emgiày cao gótshop giày nữdownload wordpress pluginsmẫu biệt thự đẹpepichouseáo sơ mi nữhouse beautiful